Webáruházunk cookie-kat használ a vásárlási folyamat során. Felhívjuk figyelmét, hogy webhelyünk használatával elfogadja a cookie-k használatát!

Termékek Menü

MTA Repair Cement és MTA Fillapex sealer a biztonságos gyökérkezelésért

Az MTA aggregatum tartalmú gyökértömő anyagok új lehetőséget biztosítanak a biztonságosabb gyökérkezeléshez. Kétféle kiszerelésben kapható: MTA Repair Cement és Fillapex MTA sealer formájában. Az MTA használatáról többet olvashatnak itt.( Kattintson a címre!)

 

AZ MTA tulajdonságai:

-Mineral Trioxid Aggregate alapú gyökércsatoran sealer- biocompatibilis

- Radiopak,

-alacsony oldékonysága miatt tartós, falálló gyökértömést eredményez

-Kalcium ion leadás

- Gyermekfogászatban is használatos.

-A folyékonysága lehetővé teszi, hogy könnyedén behatoljon az oldalcsatornákba is. Magas RTG opacitás. Hosszútávon falálló és ragasztó hatása is kiváló marad.

 

Az MTA relatíve nem toxikus, és stimulálja a cementképződést. Ez az anyag a kalcium- és a hidroxilionok átázásával egy erősen lúgos, vizes környezetet biztosít. Ellentétben az éretlen gyökereknél a Ca(OH)elterjedt használatával, ezeknek a gyökereknek a hosszú távú tömése MTA-val sem csökkenti a törési ellenálló képességet. Torebinejad beszámolt az MTA összetevőiről, ezek a trikalcium-szilikát, trikalcium-aluminát, trikalcium-oxid és szilikát-oxid egyéb ásványi oxidokkal, melyek felelősek az aggregátum kémiai és fizikai tulajdonságaiért. A por finom hidrofil részecskékből áll, melyet a jelen lévő nedvességbe helyeznek. A por hidratálása 12,5 pH-jú kolloidális gélt eredményez, amelyet közel 3 óráig lehet felhasználni. Az MTA nyomószilárdsága megegyezik egy közepes tömőanyagéval és a SuperEBA-val (Bossworth), de kisebb, mint az amalgámé. Kereskedelmi forgalomban elérhető a ProRoot MTA (DENTSPLY), és támogatott a nyitott apex azonnali tömésének a használatára.

Az MTA képes indukálni a cementszerű keményszövetet, amikor a periradikuláris szövettel határos területen alkalmazzák. Az MTA igen nagy tömőképességgel rendelkezik, alkalmazható vérben is, valamint biokompatibilis. Más, egyéb apexifikációnál használt anyagoknál a nedves érintkezés az apex területén gyakori probléma. A hidrofil tulajdonság eredményeképpen a nedvesség jelenléte nem befolyásolja a tömőképességét. Shabahang és munkatársaivizsgálták a kemény-szövet kialakulását és a gyulladás szövettanát a nyitott apexű szemfogak esetén – oszteogén protein-1, MTA és Ca(OH)2-dal történő kezelés után. Az MTA vezet a legtömörebb keményszövet-képződéshez, de a keményszövet-képződés mennyisége és a gyulladás között nem volt statisztikai különbség a 3 anyag között.

Az MTA képes a sejteket stimulálni sejtdifferenciálódásra, mely keményszövetet és keményszöveti mártixot termel. Számos állati tanulmány bizonyította, hogy MTA használatával jobban megjósolható a gyógyulás kimenetele, összehasonlítva a Ca(OH)2-dal kezelt fogaknál. Egy prospektív kimenetelű vizsgálatban 57 nyitott apexű fogat tömtek MTA-val, egy ülésben. 43 pácienst tudtak 12 hónap múlva visszahívni, s az esetek 81%-a gyógyultnak minősült.

A jó fizikai és biológiai tulajdonságai ellenére hátránya a megnövekedett alkalmazási idő. Kalcium-kloridot használnak, hogy stimulálják az MTA szilárdulási folyamatát, és tanulmányok bizonyítják, hogy a fizikai/kémiai tulajdonságait, illetve tömörítő képességét is javítja a kalcium-klorid hozzáadása.(Ref: http://www.dental.hu/apexifikacio-asvanyi-trioxid-aggregatummal-mta)

Az MTA gyökértömő anyagokkal kapcsolatosan a dental.hu, és a fogászatiportal.hu  cikkét ajánljuk a témában:

http://www.dental.hu/apexifikacio-asvanyi-trioxid-aggregatummal-mta

http://www.fogaszatportal.hu/forum/topics/a-gy-k-rkezel-s-sz-v-dm-nyei-hib-k-a-gy-k-rcsatorna-prepar-l-sa-k

Tartalomhoz tartozó címkék: hír